Lagkamp

Tollarklubbens lagkamp 2012

Årets lagkamp gick på Öland vid Eriksöre camping. Öland var vackert och skönt men fruktansvärt blåsigt. Ganska gott om orkidéer men blåsten gjorde att man inte gick på Alvaret alltför länge.

Lagkampen: Hjälmartollarnas lag bestod som vanligt av Lyckotassens ”Gäspa” , Bluenosers ”Charlie”, Bluenosers ”Lisa” och Bluenosers ”Rewa”, med resp. förare Marie Mattsson, Jan-Eric Eriksson, Jan-Erik Larsson och Ingrid Larsson.

Tollarklubbens lagkamp 2012
Charlie, Lisa, Rewa, Gäspa

Nio lag deltog och vårt mål var att absolut inte komma sist! Vi fick startnummer 1 vilket betydde att vi alltid fick börja och inte hann planera efter att ha sett andra lag, vilket de övriga kunde.

Markering: Rewa fick ta den lätta som var 2 enkelmarkeringar. Det klarade hon fint = 10p. Lisa och Gäspa fick ta medel som var en dubbelmarkering där en dummy hamnade bakom en mur. De klarade bara den ena = 5 p vardera. Charlie fick den svåra, en dubbel med en i skogen och en bakom en trave höbalar och en mur därtill. Han klarade den ena = 10p.

Dirigering: Det blåste kuling och dummisarna låg längs stranden i olika svårighetsgrad. Hundarna jobbade vid vattnet i den hårda medvinden som gjorde det svårt att gå så långt att de fick dummyn i vind. Det gick inte alls =  0p.

Förartävling med ett agilitylopp där vår hund skulle hålla en dummy runt hela banan. Vi  klarade oss riktigt bra. 

Lagkampen_2012

Nästa dag fick vi starta som nr 2 i Lagsöket eftersom vi låg näst sist:

Lagkampen 2012

Lagsök är vår styrka! Vi blev bäst av 9 lag. Alla 4 hundarna var i toppform och plockade in 32 dummies av 40 utlagda. Närmaste lag efter oss hade 27 och det var Värmland som vann hela lagkampen. Alla våra hundar kan ju jobba samtidigt utan att bry sig om varandra, det är viktigt i ett lagsök och det utlöste jubel och beröm från publiken.

Hört från publiken: titta dom är ju överallt på en gång, Och de myllrar som myror i skogen! 3 grå dummisar låg 120 m in i skogen, Rewa hämtade 2 av dessa och Charlie 1. Vi var enda laget som fick in dessa dummisarna. Men bonusdummyn hittade tyvärr inte våra hundar. Den hittades bara av 2 lag.

Totalt kom vi på 7:e plats av 9 med 190 p. Förargliga 4 poäng efter 6:an som hade 194. Rewa kom in med en dummy när slutsignalen gått, den hade gett 5p hon hunnit in i tid, men så är det. Vi blev inte sist och vi hade som alltid JÄTTEKUL


 Lagkampen 2011 blev även i år nästan en kennelaktivitet.

Lagkampen avgjordes  detta år i Vänersborg, på Ursands Camping vid Vänern. På den långgrunda badstranden var alla välkomna – även hundar. Det gäller hela Vänersborgs kommun fick vi veta. Hundar tillåtna på alla badplatser. Vi såg ingen hundägare som missbrukade förtroendet och med vår lagkamp och stor utställning i Vänersborg så var det oerhört många hundar inom området. Elva lag deltog i Lagkampen.  

Dag 1 var det som vanligt markering och dirigering. På markering löste våra hundar sina uppgifter bra, en lätt, en medel och två svåra. Vad gäller dirigering var det bara Charlie som efter lite spring löste sin uppgift. De tre tikarna var mer intresserade av att följa doftspår i skogen än att gå i anvisad riktning. Vi var lag 10 i startordning i rutan så det fanns gott om spår. Där blir det bakläxor och träning.

Som vanligt fanns förartävlingar, en med hund och en utan. Med hund fick samtliga deltagare ställa upp i Speedapportering, dvs  kortaste sammanlagda tid för laget gav vinst.  Banan gick i strandlinjenoch det var 30 grader varmt! Förvånansvärt få hundar av de 44 deltagande avvek ut i vattnet.

I vårt lag var Rewa snabbast med 14 sek (det allra snabbaste ekipaget hade visst 13!) Efter middagen var det ”pinne-i-röven” tävling. Varje lag fick utse en vig deltagare. Hos oss blev det den ende icke-pensionären.  En lång käpp skulle hållas mellan benen och så skulle man peta ner en kniv från ett träd, kniven flyttades högre och högre. Segrare blev Elenor en lång, smidig idrottslärare.

Dag 2 och Lagsök: Vi låg på 10:e plats och startade som andra lag. Laget före plockade in 12 dummies och det visste vi att vi skulle slå utan större ansträngning. När alla  4 hundarna plockat in sin första dummy över startlinjen så skickade vi alla 4 att jobba samtidigt. Det gör skillnad, viskade domaren till oss, att ha hundar som kan krocka i skogen utan gruff och som inte vaktar sin dummy. Totalt 24 dummies blev resultatet för vår del, bästa laget tog 29. Vi klättrade till en 8:e plats och det kändes bättre.

Marie/Gäspa, Jan-Eric/Charlie, Ingrid/Rewa, Jan-Erik/Lisa Lisa lagsök Rewa speedapport - foto Jan-Eric Eriksson, Sven Mattsson


Lagkampen 2010

Lagkampen är en aktivitetsgruppgrej, men i år blev det en ren familjehistoria.
Hjälmartollarnas lag kom Att bestå av 4 Bluenosershundar: 

Laget

Fia med Marie, Charlie med Jan-Eric, Lisa med JanErik, Rewa med Ingrid

Värmlandstollarna inbjöd till 10-årsjubileum av Lagkampen 14-15 maj.  Hjälmartollarna är ett av de lag som varit med på varje lagkamp! Vi har aldrig vunnit men alltid kämpat väl och under några år var vi ”den ständiga tvåan”. Vi som deltagit har haft mycket roligt tillsammans med övriga lag!

I år blev det en mycket blöt tillställning, det regnade hela tiden fram till prisutdelningen – då kom solen! Tio lag från Tollarklubbens aktivitetsgrupper deltog med 4 hundar + förare i varje lag. Hundarna representerar alla nivåer från oerfarna unghundar till elittävlande vuxna. I år var det svårigheter att få ihop ett Hjälmartollarlag men vi var tre intresserade familjer så det lyckades.

Strax innan det var dags började Maries Gäspa löpa…. Vad gör vi? Jo vi frågar runt ett varv till och försöker få med en ny hund. Det gick inte utan unga otränade Rewa fick snabbt lära sig att plocka dummies och komma in med dem. Matte Ingrid lånade ut Fia till Marie och tog Rewa istället. Hjälmartollarna kom då att bestå av 4 Bluenosershundar och det var verkligen inte avsikten! Tre av dem bor dessutom i samma hus (Rewa, Fia och Lisa, och Lisa har precis som förra året just lämnat iväg sina valpar). Lisavalpen Scot, 10 veckor, var med som mascot och för att nya matte ville se och lära.

Laget:           
Bluenosers Bidevind, Charlie, med husse Jan-Eric      
Bluenosers Pease Island, Fia, utlånad till Marie  
Bluenosers Louisa, Lisa, med husse Jan-Erik
Bluenosers Rewa, Rewa, med matte Ingrid

Hur det gick: Vi var första lag på dirigeringsövningen och det gjorde att vi missbedömde svårighetsgraden på Medel. Lisa och Charlie gick ut på Medel och båda plockade in Lätt istället = 2st 0p. Sen tog Fia sin Lätta = 10p. Och när Rewa skulle ta sin Lätta fanns det ingen kvar. Hon sökte tappert och i allt vidare cirklar men hann inte riktigt fram till de svårare dummiesarna.

Under tiden plockades 4 markeringar in av Charlie =20p. Totalt 30p. Markering gick klockrent!
Alla 4 hundarna löste sina uppgifter och bra =50p + tidsbonus 8 p. Totalt 58p.

Lagsöket: Alla tog in sin ”startdummy” och sen fick Lisa och Charlie sköta jobbet. Det gjorde de jättebra = 60p.

Förartävlingarna var dels att kasta dummies i en tunna som gick sönder mer och mer och senare under den goda middagen på Värdshuset en frågesport. Men de ingår inte i lagkampen. 8:a av 10 blev vår slutliga placering. Inte dåligt med tanke på att Matte ensam tränat våra tikar under våren.


Lagkamp i Halland 090501-02

Hjälmartollarnas lag bestod av Lena och Strimma, Jan-Erik E. med Charlie, Marie med Gäspa och Jan-Erik L med Lisa. Lisa kom med som reserv för Fia som började löpa. Vi kom på sjätte plats av 9 lag och var tredje bästa på stora Lagsöket. Alla gjorde sitt bästa och vi var supernöjda! Vacker plats Jälluntofta, underbart väder och fullt med trevliga tollarentusiaster. Fler foton kommer.

Rewa, 9 veckor, i sin hage på campingen, övervakad av Fia och mamma Lisa. Kvällen innan vid stugan som Sven och Marie hyrde.